Tavaly  sok érdekesség volt a fagylaltvilágban a fekete fagylalttól kezdve a jégkrém-szendvicsekig, idén viszont jöhetnek a tekercsek, a halak és a vattacukor is a fagylaltozókba.

Tejhelyettesítők

Várhatóan a klasszikus tejalapnak is lesz alternatívája, mint a kecsketej, a mandulatej, a kókusztej és még rengeteg olyan tejhelyettesítő jöhet be a fagylaltok világába, amelyből eddig leginkább csak a baristák készítettek érdekes kávés italokat. Most azonban már a fagylaltok sem kerülhetik el a sorsukat.

Fagylalttekercsek

Már több mint tíz éve készítik Thaiföldön, Kambodzsában és a szomszédos országokban, de tavaly kezdte meghódítani az Egyesült Államokat és a nyugat-európai országokat. A népszerűségéhez természetesen az elkészítési módja is hozzájárul, ahogyan az utcai árusok kiöntik a jéghideg lapra a folyékony fagylaltalapot és kiszórják a hozzávalókat és a gyümölcsöket, majd az egészből némi aprítás és kevergetés után művészi tekercseket készítenek, amelyeket el lehet fogyasztani, persze csak azután, hogy a fagyievésről a szelfit mindenki megosztotta a megfelelő helyeken. A különlegességek már Magyarországon is megjelentek, így lehet, hogy nálunk is hódítanak 2018-ban.

Vattacukorfelhő

Még egy nagy japán trend, amely 2017-ben még csak bontogatta a szárnyait, de idén erőre kaphat, a vattacukorfelhőbe burkolózó fagylalt. A módszer persze nem bonyolult, mindössze arról van szó, hogy a fagylaltot egy olyan tölcsérben adják ki, amit korábban bevontak fényesen csillogó vattacukorral. Már készülhetünk is rá, hogy a legnépszerűbb fotómegosztó oldalon lépten-nyomon ezzel találjuk majd szemben magunkat.

Haltölcsér

Az egyik fagylalttal foglalkozó blog, a Frenzi szerint idén jöhet például a hal­alakú tajakitölcsér. Ez a divat ugyanis a közösségi oldalakon a japán ételrajongók idővonalain az egyik legnépszerűbb fotózandó fagyos desszertként tűnt fel. Lágy fagylalt egy halalakú ostyában, megszórva sok színes toppinggal, ez lehet a nyár nagy durranása az Egyesült Államokban.

Cukorkavariációk

Egyre jobban terjed a különleges cukorkákat fagylalttal kombináló irányzat a fagylaltozókban. Nézzük, mi is volt a kedvenc gyerekkori édességünk, és már össze is lehet variálni valamilyen fagylalttal. Itt Magyarországon például a retróhangulatra rá lehet erősíteni egy kis dunakaviccsal vagy franciadrazséval.

A cikk a Chef & Pincér májusi számában jelent meg.