A sült almás, linzeres, Annabáli csemege fantázianevű fagylalt győzött a versenyen.

A nyertes fagylalt készítője, Márton Sándor a vándorkupát a balatoni verseny tavalyi győztesétől, Somogyi Renátától, a gyenesdiási Bringatanya tulajdonosától vehette át, aki idén a balatoni zsűri tagja volt és aki egy napja nyerte meg az országos fagyiversenyt.

Márton Sándor elmondta, hogy az Annabáli csemege elnevezésű fagylalt tejalapú, linzeres ízesítésű, sült alma rétegezéssel, roppanós linzermorzsával, a tetején aranycsokoládé díszítéssel. A fagyi egyedi ízét a helyi termelőktől vásárolt alma adja, amelyet a felkockázás után meg kell főzni és fahéjas cukorsziruppal ízesíteni.

A zsűri kezdeményezte Balatonfüred polgármesterénél, hogy a győztes termék legyen ez az idei füredi Anna-bál desszertje.

Az eredményhirdetésen Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke szerint a Nyitott Balaton programsorozat részeként ötödször megrendezett versenyen 14 fagylaltot bírált el a zsűri. "A mezőny megmutatta, hogy számos minőségi fagyizó található a Balaton környékén" - fogalmazott, megemlítve, hogy ezt bizonyítja az országos verseny is, ahol idén taroltak a balatoni fagyik, a megmérettetés mindkét kategóriájában megszerezve az első helyet.

A tapasztalatok szerint sok kilométert készek megtenni az emberek egy-egy jó fagyiért akár hajóval, kerékpárral is és igen jó reklámértéke van, ha versenygyőztes lesz egy-egy fagylalt.

A balatoni versenyen két különdíjat osztottak ki. Az egyiket a balatonmáriafürdői, korábban kétszer is győztes Florida Fagyizó Kékszalag Aranytorta nevű, karamellizált zabkeksz-ropogóssal és sós karamellás gabonagolyóval készült fagylaltja kapta. A másikat a balatonföldvári Kárpáti Fagyizó Diófagyi házi szilvalekvárral, csillagánizzsal elnevezésű fagylaltja nyerte. További hat fagylaltozó, cukrászda emléklapban részesült. (MTI)

Fotónk illusztráció.