Magyarország tortája a cukrászdákban „fura állományú, förtelem” - írja Kolonics Zoltán

Desszert
Tipográfia

A cukrászmester az idei eredeti desszertet az első olyannak tartja, ami jó is, de a 10 cukrászdákban kóstolt változataiból mindössze kettővel találkozott, amely megfelelő volt, a többit „gyalázatosnak” ítélte meg – derül ki a Világevő című blogon közzétett írásából. Megkérdeztük a győztest a kritikákról.

Az Év desszertje verseny szervezőjeként is ismert Kolonics Zoltán cukrász augusztus 20-án öt neves és öt szebb időket is megélt cukrászdába látogatott el, hogy megkóstolja az ország tortáját. A szakember szakmai véleményként leszögezi, hogy ez az első olyan országtorta, ami jó is, bár neki külsőleg kicsit befejezetlen, de dicséri az arányait és a gyönyörű paszteles színét is.

„Fura állományú, förtelem”

A cukrásznak azonban az eredeti alapján készült többi tortáról lesújtó a véleménye. Mindössze két cukrászdában járt, ahol 10/9-es, 10/8-as eredménnyel találkozott, míg „a többi gyalázatosan elkészített, cukros, zselés, megnemmondommivanbenne, fura állományú, förtelem, de eladom, mert ma esély van, hogy 40 ezerrel több lesz a kasszában.” – írja a Világevőn

A cukrász úgy véli, hogy a „dicső elképzelések” stratégia nélkül hosszú távon rombolják a közösséget és a szakmát.

Szó Gellért nem foglalkozik a kritikákkal

A Chef&Pincér megkérdezte Szó Gellértet, az Őrség Zöld Aranya című torta megalkotóját. A salgótarjáni cukrászt nem különösebben érdekli, hogy a többi cukrászdában hogyan készítik el a desszertet, mert ő tudja, hogy náluk az eredetivel megegyező minőségben ehetik a vendégeik. Idén máshol még nem is kóstolta a tortát.

Mivel tavaly is ő nyert már hozzászokott a többi cukrászda miatt ért kritikákhoz, és nem foglalkozik velük. A többiek szerinte ott szoktak hibázni, hogy nem az eredeti alapanyagokat teszik bele, és nem a leírt technológiákat alkalmazzák. Emellett a Magyarország tortáját jó kezdeményezésnek tartja, mert ráirányítja a figyelmet a desszertekre. A szervezőktől pedig túlzás lenne azt várni, hogy egy olyan vizsgáló bizottságot állítsanak fel, amely minden tortát ellenőriz.

43 torta közül választották ki a győztest

Az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete 2007 óta évente meghirdeti a Magyarország tortája elnevezésű pályázatot, amelyre innovatív, kreatív ötleteket, főleg természetes alapanyagokat tartalmazó, magyaros ízvilágot tükröző recepteket és tortákat várnak.

Idén 43 torta közül választotta ki a szakmai zsűri azt a süteményt, amely méltónak bizonyult a Magyarország tortája címre. A díjat Szó Gellért salgótarjáni cukrász alkotása, az Őrség Zöld Aranya fantázianevű torta nyerte el. A cukrász megvédte címét, mivel a tavalyi győztes tortát is ő készítette.

A torta ismertetőjében az áll: az őrség aranyának nevezett tökmagolajjal és mandulaliszttel készült tészta csodálatos ízkombinációt alkot a málnazselével, a fehércsokoládés ganache-sal, valamint a hántolt ostya és tökmag praliné felhasználásával kialakított ropogós réteggel. A különböző textúrák a tökmagolajos tükörzselével fedve izgalmas gasztronómiai élményben részesítik a torta kóstolóját.

A tortát augusztus 20-tól lehetett megkóstolni a Budapesten a Magyar Ízek Utcájában és országszerte több száz cukrászdában..

 

hírlevélfeliratkozás

newsletter

tork

Chef pincer banner