Idén Magyarország Cukormentes Tortája már nem diabetikus lesz

Hírek
Tipográfia

A versenye a nevezést június 15-ig várják, de a nagyközönség majd augusztus 20-án kóstolhatja meg a süteményt, amit július 20-tól már nem lehet diabatikusnak nevezni, hiszen ez a megjelölés akkortól szűnik meg.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete által meghirdetett versenyre a korábbi évekhez hasonlóan idén is csak egészséges torták receptjeit várja a zsűri, azaz fehér liszt és hozzáadott cukor nélkül készült süteményekét - olvasható az alapítvány keddi közleményében.

Az öt éve életre hívott verseny célja nem csupán az, hogy bevezessék a cukormentes recepteket és technológiákat a magyar cukrászatokban, hanem hogy felhívják a figyelmet az egészséges életmód fontosságára. 2015 óta a versenyre nemcsak ipartestületi tagok, hanem bármely cukrászda és vendéglátó egység is jelentkezhet.

A tortákhoz a hozzávalókat minden évben a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által ellenőrzött alapanyaglistáról választhatják a cukrászok.

2013-ban a ribizlihabos-almás rétegessel Nándori László nyerte a versenyt, 2014-ben szintén ő nyert a csokis kaland kreációval. 2015-ben pedig egy egészen különleges édesség, Vaslóczki Orsolya barackos buboréktortája lett a legjobb.

A győztes tortát augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, és az augusztus 20-i ünnepségen kóstolhatja meg először a finomságot a Magyar ízek utcájában. Ezt követően pedig az ország számos cukrászdája árusítja majd.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány felhívta a figyelmet arra is, hogy július 20-tól megszűnik a "diabetikus" fogalom és a cukorbetegek a tápértékjelölésből és bizonyos tápanyag-összetételre vonatkozó állításokból - alacsony cukortartalmú, cukormentes, hozzáadott cukrot nem tartalmaz -  tájékozódhatnak egy adott élelmiszer szénhidrát- és cukortartalmáról. A változás a gyártókat és a vásárlókat, köztük több százezer cukorbeteget is érint, ezért az alapítvány a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal együttműködésben segíti az érintetteket az eligazodásban.

Az alapítvány idén is meghirdeti már hagyományosnak számító Cseppont Patikahetek akcióját. Ennek keretében május 17. és 31. között a már megszokott vércukor-, vérnyomás-, koleszterinmérés mellett mérőeszköz- és tesztcsíkakció is várja az érdeklődőket az alapítvány logójával ellátott Cseppont Patikákban. Az Egyszer Élünk Körút keretében az alapítvány ingyenes szűrésekre is biztosít lehetőséget különböző gasztronómiai fesztiválokon és családi napokon.

hírlevélfeliratkozás

newsletter

tork

Chef pincer banner