Hiánypótló cukrászati rendezvénysorozat

Események
Tipográfia

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Múzeumban tartották meg a kortárs hazai cukrászatot bemutató rendezvénysorozat első eseményét, amely a hazai cukrászatot hivatott bemutatni és népszerűsíteni.

Az eseményről – hiánypótló tudástárként – a múzeumban egy digitális szakmai archívumot hoznak létre, így a cukrászok történetei, receptjei és a bemutatók is visszakereshetőek lesznek. Az eseményen részt vett Kiss Imre a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Múzeum igazgatója, és Selmeczi László a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének ügyvezetője is.

Gábor Sándor dombóvári mester – aki eredetileg keménycukrász volt – a Rákóczi-túrós készítésén keresztül mutatta be egy hagyományos magyar sütemény elkészítését, amely régiójához köthető: innen származik ugyanis a legendás séf Rákóczi János, a túrós-édesség megalkotója. Ez a tradicionális magyar édesség, összetevői miatt is klasszikus magyar sütemény: hiszen például a rögös túrót csak nálunk készítik. A sütemény az 1958-as Luxemburgi világkiállításon debütált. Gábor Sándor, a legendás Rákóczi-túróson kívül a díjnyeretes Magyar Rapszódia bonbon megalkotója, melyet belga praliné ihletett.

A második vendég Rimóczi László grillázsmester volt, aki a grillázs-majális szervezője egyben. Rimóczi volt az egyedüli, aki a Luxemburgi cukrász artisztika kiállításon grillázzsal képviseltette magát, és munkájával a bronzérmet hozta el. A mákos-szezámos és diós égetett cukor remekeinek készítése közben elmondta: a grillázs ma újra nagyon népszerű ünnepélyes alkalmakkor. A lajosmizsei mester fontos értékmentést is végez: gyűjti az idősebb generáció által őrzött, régi grillázzsal kapcsolatos technikákat és recepteket.

Az est háziasszonya Vojtek Éva a Cukrászmester magazin főszerkesztője arról beszélt, hogy manapság rossz kép kezd kialakulni a cukrászokról, vagy épp a cukrászattal kapcsolatban, és ezen szeretnének változtatni az eseménysorozattal.

hírlevélfeliratkozás

newsletter

tork

Chef pincer banner