Desszertek hétvégéje

Események
Tipográfia

Az idén másodszor megrendezett Sütemény és Torta Fesztivál azért jött létre, hogy a desszertkultúra új irányait népszerűsítse. A Millenáris Parkban tartott programon a közönség megízlelhette a nemzetközi trendek hazai képviselőinek legújabb édességeit, a gasztro színpadon híres szakemberek és bloggerek tartottak előadásokat, a legnagyobb vonzerő mégis a cukrászoknak meghirdetett tortaverseny volt.

Az új édességtrendek nyomában

„Az utóbbi években a hazai cukrászatban megjelentek a hagyományokkal szakító és a nemzetközi trendeket képviselő manufaktúrák”- nyilatkozta Novák Krisztina, a Sütnicake Fesztivál igazgatója. „Egyik célunk, hogy bemutassuk az ágazat legfrissebb hazai műhelyeit. A fesztiválon jelen lévő fiatal és lelkes mesterek a desszertkultúra új irányait képviselik, bátran nyúlnak hozzá a klasszikus receptekhez, új tartalommal töltik meg és 21. századi külsőbe öltöztetve mutatják be a világ más részein sikeressé vált és itthon talán kevésbé ismert desszertcsodákat.” A fesztiválon a megszokott alapanyagokból készült sütemények mellett az egészségesebb étrendet követők, vagy a különféle étel intoleranciával élők is találtak maguknak finomságokat, ugyanis cukor-, glutén- és laktózmentes, valamint bio alapanyagokból készült édességek is szerepeltek a fesztiválra meghívott mesterek és manufaktúrák kínálatában. A gasztrobloggerek és a cukrászok workshopjai és előadásai alkalmat teremtettek sok praktika megismerésére és megtanulására. A II. Sütemény és Tortafesztivál az előzetes várakozásoknak megfelelően jóval több látogatót vonzott, mint az első évben. A fesztivál látogatói 2-3 órát is eltöltöttek a kiállítók között kalandozva, vagy az előadásokat hallgatva.

desszertek-hetvegejeCirkuszoló cukrászok

A fesztivál fő látványosságai a SütniCake Torta Design verseny kapcsán kiállított tortacsodák voltak, melyek idén a cirkusz világáról szóltak. Negyven nevezés érkezett itthonról és külföldről is, amatőr és profi kategóriában egyaránt. A zsűri tagjai Kolonics Zoltán kreatív cukrász, Lengyel József mestercukrász (Torta és Karamell), Bakcsy Árpád, Karsai Dina enteriőrtervező (Designologist) és Novák Kriszta igazgató (SütniCake) voltak. A szakmai zsűri több órás munka után döntött arról, hogy a versenytorták közül melyek azok, melyek a fesztivál ideje alatt kiállításra kerülnek. Szintén nehéz feladat volt a díjazottak kiválasztása. Amatőr kategóriában Földesi Katalin esztergomi hobbicukrász győzedelmeskedett. „Amikor megkaptuk a verseny témáját, felelevenedettek bennem gyermekkorom emlékei, a cirkusz kedvencei. Hetekig gondolkodtam azon, hogyan is állítsam össze a tortát. Szerettem volna, ha az alkotásom visszaadja a nosztalgikus érzést, amikor ránéznek és mosolyt csaljon az arcokra. A tervezés után kezdődött a majdnem 2 hónapos elkészítés. A youtube internetes portálról lestem el technikákat, ott tanultam meg sok dolgot a cukormassza és egyéb anyagok felhasználásáról. Rengeteg videót néztem meg nap mint nap és mikor készen lettem, úgy gondoltam, sikerült megvalósítanom, amit elterveztem. A fesztiválra érkezve viszont azt láttam, hogy rengeteg csodás alkotás született és minden reményem elszállt. Meg sem fordult már a fejemben, hogy nyerhetek, mégis nagy megtiszteltetés és öröm ért, hogy méltónak gondolta a zsűri a tortámat az 1. helyezéshez.” - nyilatkozta Katalin, akinek a győzelem jó motiváció arra, hogy elvégezze a cukrásziskolát, mely cél már egyébként is szerepelt tervei között.

Káosz és harmónia egyetlen tortán

A profi kategória győztese Kelemen-Tóth Anita lett, aki pályaelhagyó grafikusból pártolt át a cukrászat világába. Másfél éve végezte el a szakmai képzést és jelenleg saját cukrászműhelye létrehozásán dolgozik, amely 2016 februárjában fog debütálni. „Amikor megkaptam a verseny témáját, elsősorban saját gyerekkori kedvenceimet, a varázslót és a biciklis zsonglőrt szerettem volna megjeleníteni.”- nyilatkozta. „A tervezés fázisában először őket rajzoltam meg, majd a rajz megalkotása közben ihletett meg a többi elem. A gyakorlati megvalósítás során szintről szintre építettem meg a tortát. A szerkezetet hungarocellből és purhabból alapoztam meg, majd a tragant massza felhasználása következett. Nehéz volt a választott anyaggal dolgozni, mert ez a massza először nagyon lágy, később viszont annál keményebb és könnyen törik. Türelemjáték volt megtalálni azt a pillanatot, amikor egy-egy figura hajlítható, továbbépíthető és terhelhető lett. A legaprólékosabb munkát a körhinta és a lovacskák elkészítése igényelte. Először a ringlispíl vázát raktam össze, majd az állatokat építettem be és kidíszítettem őket gyöngyökkel. Ez az elem először túl színesre sikeredett, így másodszorra is nekiálltam és újrakészítettem letisztultabb változatban. Sokféle technikát, sokféle alapanyagot felhasználtam, amit a szakmai zsűri nagyra értékelt. Szerintem azért lett az én tortám a befutó, mert egyrészt grandiózus méretével és sokszínűségével jelképezi a cirkusz parádés világát, másrészt az egymásra épülő elemek kényes egyensúlyban támaszkodnak egymásra, amit leginkább a véletlenszerűséget jelképező dobókockán „billegő” bűvészkalap szimbóluma ragad meg. Az egymáshoz illő színek mégis harmóniát visznek ebbe a játékos, bolondos tortába és ez az összhang vezethetett az első helyezéshez.”

A II. SütniCake Torta Design verseny győztesei:

Cukrász kategória fődíjasa: Tóth Anita varázslatos cirkusz tortája

Amatőr kategória fődíjasa: Földesi Katalin torta a porondon tortája

Cukrász kategória II. helyezett: Agócs Norbert Burny’s circus tortája

Cukrász kategória III. helyezett: Szalaba Krisztina afro cirkusz tortája

Amatőr kategória II. helyezett: Farkas Martin Freek show tortája

Amatőr kategória III. helyezett: Reichert Mira Szenzációs vizicirkusz tortája

 

(Chef&Pincér - 2015. decemberi szám)

hírlevélfeliratkozás

newsletter

tork

Chef pincer banner